Edge dla chmury prywatnej w wersji 4.17.09
Domyślnie, gdy użytkownik wyloguje się z interfejsu Edge, interfejs Edge czyści wszystkie pliki cookie sesji użytkownika. Wyczyszczenie plików cookie wymaga od użytkownika ponownego zalogowania się przy następnej próbie uzyskania dostępu do interfejsu Edge. Jeśli masz wdrożone środowisko logowania jednokrotnego, użytkownik nadal może uzyskiwać dostęp do innych usług za pomocą swoich danych logowania jednokrotnego.
Możesz jednak chcieć, aby wylogowanie się z jednej usługi powodowało wylogowanie użytkownika ze wszystkich usług. W takim przypadku możesz skonfigurować dostawcę tożsamości tak, aby obsługiwał wylogowanie jednokrotne.
Aby skonfigurować dostawcę tożsamości, potrzebujesz tych informacji o interfejsie Edge:
- Adres URL pojedynczego wylogowania dla interfejsu Edge: ten adres URL ma postać:
http:/apigee_sso_IP_DNS:9099/saml/SingleLogout/alias/apigee-saml-login-opdk
lub jeśli masz włączony protokół TLS w apigee-sso:
https:/apigee_sso_IP_DNS:9099/saml/SingleLogout/alias/apigee-saml-login-opdk - Wydawca dostawcy usługi: wartość interfejsu Edge to apigee-saml-login-opdk.
- Certyfikat dostawcy tożsamości SAML: w sekcji Instalowanie i konfigurowanie SSO w Edge utworzono certyfikat dostawcy tożsamości SAML o nazwie selfsigned.crt i zapisano go w katalogu /opt/apigee/customer/application/apigee-sso/saml/. W zależności od dostawcy tożsamości musisz użyć tego samego certyfikatu, aby skonfigurować pojedyncze wylogowanie.
Jeśli na przykład używasz OKTA jako dostawcy usług, w ustawieniach SAML aplikacji:
- W aplikacji OKTA wybierz Show Advanced Settings (Pokaż ustawienia zaawansowane).
- Wybierz Allow application to initiate Single Logout (Zezwalaj aplikacji na inicjowanie pojedynczego wylogowania).
- Wpisz adres URL pojedynczego wylogowania dla interfejsu Edge, jak pokazano powyżej.
- Wpisz SP Issuer (Wystawca dostawcy usługi).
- W polu Signature Certificate (Certyfikat podpisu) prześlij certyfikat TLS /opt/apigee/customer/application/apigee-sso/saml/selfsigned.crt. Na obrazie poniżej widać te informacje dla OKTA:

- Zapisz ustawienia.
Gdy użytkownik wyloguje się z interfejsu Edge, zostanie wylogowany ze wszystkich usług.