Edge dla chmury prywatnej w wersji 4.18.05
Domyślnie, gdy użytkownik wyloguje się z interfejsu Edge, interfejs Edge czyści wszystkie pliki cookie sesji użytkownika. Wyczyszczenie plików cookie wymaga od użytkownika ponownego zalogowania się przy następnej próbie uzyskania dostępu do interfejsu Edge. Jeśli masz wdrożone środowisko logowania jednokrotnego, użytkownik nadal może uzyskiwać dostęp do innych usług za pomocą swoich danych logowania jednokrotnego.
Możesz jednak chcieć, aby wylogowanie się z jednej usługi powodowało wylogowanie użytkownika ze wszystkich usług. W takim przypadku możesz skonfigurować dostawcę tożsamości tak, aby obsługiwał wylogowanie jednokrotne.
Aby skonfigurować dostawcę tożsamości, potrzebujesz tych informacji o interfejsie Edge:
- Adres URL pojedynczego wylogowania dla interfejsu Edge: ten adres URL ma postać:
http://apigee_sso_IP_DNS:9099/saml/SingleLogout/alias/apigee-saml-login-opdk
Jeśli protokół TLS został włączony na
apigee-sso:https://apigee_sso_IP_DNS:9099/saml/SingleLogout/alias/apigee-saml-login-opdk
- Wydawca dostawcy usług: wartość dla interfejsu Edge to
apigee-saml-login-opdk. - Certyfikat dostawcy tożsamości SAML: w sekcji Instalowanie i konfigurowanie logowania jednokrotnego Edge utworzono certyfikat dostawcy tożsamości SAML o nazwie
selfsigned.crti zapisano go w/opt/apigee/customer/application/apigee-sso/saml/. W zależności od dostawcy tożsamości musisz użyć tego samego certyfikatu, aby skonfigurować pojedyncze wylogowanie.
Jeśli na przykład używasz OKTA jako dostawcy usług, w ustawieniach SAML aplikacji:
- W aplikacji OKTA wybierz Show Advanced Settings (Pokaż ustawienia zaawansowane).
- Wybierz Allow application to initiate Single Logout (Zezwalaj aplikacji na inicjowanie pojedynczego wylogowania).
- Wpisz adres URL pojedynczego wylogowania dla interfejsu Edge, jak pokazano powyżej.
- Wpisz SP Issuer (Wystawca dostawcy usługi).
- W sekcji Signature Certificate (Certyfikat podpisu) prześlij certyfikat TLS
/opt/apigee/customer/application/apigee-sso/saml/selfsigned.crt. Ten obraz przedstawia te informacje dla OKTA:
- Zapisz ustawienia.
Gdy użytkownik wyloguje się z interfejsu Edge, zostanie wylogowany ze wszystkich usług.