Skonfiguruj interfejs Edge, tak by zawierał informacje o sesji w pamięci

Edge dla chmury prywatnej w wersji 4.19.01

Domyślnie, gdy użytkownik wyloguje się z interfejsu Edge, plik cookie sesji użytkownika zostanie usunięty. Jednak gdy użytkownik jest zalogowany, złośliwe oprogramowanie działające w jego systemie może uzyskać plik cookie i użyć go do uzyskania dostępu do interfejsu Edge. Ta sytuacja nie dotyczy samego interfejsu Edge, ale bezpieczeństwa systemu użytkownika.

Aby zwiększyć bezpieczeństwo, możesz skonfigurować interfejs Edge, aby przechowywał informacje o bieżących sesjach w pamięci serwera. Gdy użytkownik się wyloguje, informacje o jego sesji zostaną usunięte, co uniemożliwi innemu użytkownikowi użycie pliku cookie do uzyskania dostępu do interfejsu Edge.

Domyślnie ta funkcja jest wyłączona. Zanim włączysz tę funkcję, Twój system musi spełniać jedno z tych wymagań:

  • Twój system używa jednego serwera interfejsu Edge.
  • Twój system używa wielu serwerów interfejsu Edge z systemem równoważenia obciążenia, który jest skonfigurowany do korzystania z sesji trwałych.

Jeśli Twój system spełnia te wymagania, wykonaj tę procedurę, aby włączyć interfejs Edge UI do śledzenia sesji użytkowników w pamięci:

  1. Otwórz plik ui.properties w edytorze. Jeśli plik nie istnieje, utwórz go:
    vi /opt/apigee/customer/application/ui.properties
  2. Ustaw te właściwości:
    conf_apigee_apigee.feature.expireSessionCookiesInternally="true"
    conf_apigee_apigee.feature.trackSessionCookies="true"
  3. Zapisz zmiany.
  4. Upewnij się, że plik właściwości należy do użytkownika „apigee”:
    chown apigee:apigee /opt/apigee/customer/application/ui.properties
  5. Ponownie uruchom interfejs Edge:
    /opt/apigee/apigee-service/bin/apigee-service edge-ui restart