Zarządzanie kontami użytkowników

Wyświetlasz dokumentację Apigee Edge.
Przejdź do dokumentacji Apigee X.
info

Zarządzaj użytkownikami portalu w sposób opisany w sekcjach poniżej. Zobacz też Tworzenie konta użytkownika w zintegrowanym portalu.

Poznawanie strony Użytkownicy

Aby otworzyć stronę Użytkownicy:

  1. Na pasku nawigacyjnym po lewej stronie kliknij Opublikuj > Portale , aby wyświetlić listę portali.
  2. Kliknij wiersz portalu, którego użytkowników chcesz wyświetlić.
  3. Na stronie docelowej portalu kliknij Konta.
    Możesz też kliknąć Konta w menu w górnym pasku nawigacyjnym.
  4. Kliknij kartę Użytkownicy.

Wyświetli się lista użytkowników.

Jak widać na ilustracji, lista Użytkownicy umożliwia:

Wyświetlanie szczegółów konta użytkownika

Aby wyświetlić szczegóły konta użytkownika:

  1. Otwórz stronę Użytkownicy.
  2. Kliknij wiersz użytkownika, którego szczegóły konta chcesz wyświetlić.

Wyświetli się strona Szczegóły konta użytkownika.

Jak widać na poprzedniej ilustracji, strona z informacjami o koncie użytkownika umożliwia:

Jeśli masz dostęp do wersji beta funkcji zespołów, na stronie z informacjami o koncie możesz wykonać te dodatkowe czynności:

Aktywowanie kont użytkowników

W tych przypadkach może być konieczne ręczne aktywowanie konta użytkownika:

W obu przypadkach stan konta użytkownika jest wyświetlany jako Nieaktywne na liście kont użytkowników.

Aby aktywować konto użytkownika na stronie z informacjami o użytkowniku:

  1. Otwórz stronę Użytkownicy.
  2. Kliknij wiersz konta użytkownika, które chcesz aktywować.
  3. Kliknij .
  4. W menu kliknij Aktywne.
  5. Kliknij Zapisz.

Dezaktywowanie kont użytkowników

Czasami może być konieczne tymczasowe lub trwałe zablokowanie dostępu do zintegrowanego portalu dla konta użytkownika. W takim przypadku stan konta użytkownika jest wyświetlany jako Nieaktywne na liście Użytkownicy, a użytkownik portalu nie może się zalogować.

Aby dezaktywować konto użytkownika na stronie Szczegóły użytkownika:

  1. Otwórz stronę Użytkownicy.
  2. Kliknij wiersz konta użytkownika, które chcesz dezaktywować.
  3. Kliknij .
  4. W menu kliknij Nieaktywne.
  5. Kliknij Zapisz.

Usuwanie kont użytkowników

Możesz usunąć konto użytkownika, które nie jest już potrzebne.

Aby usunąć konto użytkownika:

  1. Otwórz stronę Użytkownicy.
  2. Najedź kursorem na konto użytkownika, które chcesz usunąć, aby wyświetlić menu działań.
  3. Aby usunąć konto użytkownika, kliknij .
  4. Aby potwierdzić operację, kliknij Usuń.