Konfigurowanie procesu tworzenia konta i logowania się na konto użytkownika

Wyświetlasz dokumentację Apigee Edge.
Otwórz dokumentację Apigee X.
info

Skonfiguruj tworzenie kont użytkowników i logowanie się na nie zgodnie z opisem w kolejnych sekcjach.

Zapoznaj się z sekcją Tworzenie konta i logowanie

Aby skonfigurować tworzenie kont użytkowników i logowanie się na nie:

  1. Na pasku nawigacyjnym po lewej stronie kliknij Opublikuj > Portale , aby wyświetlić listę portali.
  2. Kliknij wiersz portalu, który chcesz skonfigurować.
  3. Na stronie docelowej portalu kliknij Konta.
    Możesz też kliknąć Konta w menu w górnym pasku nawigacyjnym.
  4. Kliknij kartę Uwierzytelnianie.

Wyświetli się strona z informacjami o uwierzytelnianiu. Poniżej znajduje się sekcja Tworzenie konta i logowanie.

Ustawienia tworzenia konta i logowania

Jak widać na ilustracji, sekcja Tworzenie konta i logowanie umożliwia:

Zarządzanie informacjami o firmie

Zarządzaj logo firmy, jej nazwą i informacjami o prawach autorskich, które pojawiają się na stronach rejestracji i logowania w portalu.

Aby zarządzać informacjami o firmie:

  1. Otwórz stronę Uwierzytelnianie.
  2. W sekcji Tworzenie konta i logowanie kliknij .
  3. Aby zmodyfikować logo firmy, najedź kursorem na dotychczasowe logo i kliknij Zmień, a następnie przejdź do nowego logo i kliknij Otwórz.
  4. W razie potrzeby edytuj pola Nazwa firmy i Prawa autorskie.
  5. Kliknij Zapisz.

Dodawanie niestandardowych pól rejestracji na stronie tworzenia konta

Domyślnie podczas rejestracji w portalu użytkownik jest proszony o podanie imienia i nazwiska, adresu e-mail oraz hasła. Możesz dodać do 3 dodatkowych niestandardowych pól rejestracji w formularzu Utwórz konto, aby uzyskać dodatkowe informacje. Możesz na przykład poprosić o podanie nazwy firmy.

Gdy użytkownik portalu poda dane w niestandardowym polu rejestracji, zawartość zostanie wyświetlona w sekcji Szczegóły użytkownika. Jeśli wyłączysz lub usuniesz niestandardowe pole rejestracji, niestandardowe informacje zostaną przeniesione do kolumny Starsze dane na liście użytkowników. Zobacz Zarządzanie kontami użytkowników.

Uwaga: niestandardowe pola rejestracji są dostępne tylko na stronie Użytkownicy w interfejsie.

Aby dodać niestandardowe pola rejestracji na stronie tworzenia konta:

  1. Otwórz stronę Uwierzytelnianie.
  2. W sekcji Tworzenie konta i logowanie kliknij .
  3. W razie potrzeby edytuj co najmniej jedną etykietę pola niestandardowego.
    Aby usunąć niestandardowe pole rejestracji, usuń etykietę pola.
  4. Kliknij Wymagane , aby pole było wymagane podczas rejestracji.
  5. Kliknij Zapisz.

Konfigurowanie powiadomień o rejestracji nowego konta użytkownika

Uwaga: ta sekcja dotyczy wbudowanego dostawcy tożsamości.

Zobacz też Konfigurowanie powiadomień e-mail.

Aby włączyć powiadomienia o rejestracji nowego konta użytkownika:

  1. Otwórz stronę Uwierzytelnianie.
  2. W sekcji Tworzenie konta i logowanie kliknij .
  3. Kliknij Powiadamiaj administratora portalu, gdy zarejestruje się nowy użytkownik portalu. Wyświetli się pole Adres e-mail administratora portalu.
  4. W polu Adres e-mail administratora portalu wpisz adres e-mail, na który ma być wysyłane powiadomienie o rejestracji nowego konta użytkownika. Uwaga: jeśli chcesz powiadomić kilku zatwierdzających, podaj listę dystrybucyjną e-maili.
  5. Kliknij Zapisz.

Konfigurowanie ręcznej aktywacji kont użytkowników

Domyślnie, gdy użytkownicy portalu zarejestrują się w zintegrowanym portalu, ich konta użytkowników są aktywowane automatycznie.

Możesz też skonfigurować portal tak, aby wymagał ręcznej aktywacji przez administratora każdego nowego konta użytkownika, zgodnie z opisem w sekcji Aktywowanie kont użytkowników. W takim przypadku stan konta użytkownika będzie wyświetlany jako Nieaktywne na liście kont użytkowników, a użytkownik portalu nie będzie mógł się zalogować.

Aby skonfigurować ręczną aktywację kont użytkowników:

  1. Otwórz stronę Uwierzytelnianie.
  2. W sekcji Tworzenie konta i logowanie kliknij .
  3. Aby wymagać ręcznej aktywacji kont użytkowników, kliknij Wymagaj zatwierdzenia wszystkich nowych kont użytkowników.
    Aby wyłączyć tę funkcję, odznacz tę opcję.
  4. Kliknij Zapisz.